Uloga medija u razvoju poduzetništva

Petnaesti po redu Međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja u organizaciji svih institucija Obrazovne grupe Zrinski trajao je od 10. do 14. studenog 2014. godine, a ugostio je učenike i profesore partner škola iz Mađarske i Slovenije. U sklopu tjedna održan je niz radionica, prezentacija, projektna nastava te predstavljanje učeničkih i međunarodnih projekata, kao i Međunarodni sajam vježbovnih tvrtki, na kojem su sudjelovala i učenička i studentska poduzeća. Osim spomenutih događaja, organizirali smo i panel “Uloga medija u razvoju poduzetništva”. U organizaciji Obrazovne grupe Zrinski i časopisa Suvremena trgovina, u prostorijama Obrazovne grupe Zrinski u Zagrebu, ugostili smo predstavnike različitih poslovnih medija, koji su aktivno sudjelovali u paneli te zajedno sa studentima Visoke škole Nikola Šubić Zrinski razgovarali o tome kako stvoriti pozitivan stav o poduzetništvu u medijima.

 

Moderator panela je bio gosp. Ante Gavranović, vrstan stručnjak hrvatskog novinarstva te razvoja medija u Hrvatskoj i svijetu. Gosp. Gavranović je više puta naglasio kako je utjecaj masovnih medija velik i raznolik, stoga se javlja potreba za razumijevanjem sadržaja i kulture. "Poduzetništvo pokreće društvene promjene i stvara nove vrijednosti. U Hrvatskoj su mala i srednja poduzeća najvažniji dio poduzetništva, ali su najviše izloženi nedostatku potrebnih kompetencija", rekao je Gavranović. Poveznica s poduzetništvom je svakako bila istaknuta kroz razgovor o tome kako je poduzetnička kompetencija uvrštena u sve europske nacionalne kurikulume, dok su prepreke u razvoju poduzetništva u Hrvatskoj upravo obrazovanje koje ne razvija poduzetničke vještine i nepoduzetnička klima te negativna slika koju poduzetništvo ima u javnosti i medijima. O poduzetništvu u medijima raspravljali su glavni urednici istaknutih poslovnih medija na hrvatskom tržištu - gosp. Plamenko Cvitić, glavni urednik Business.hr-a, gđa. Sandra Mihelčić, direktorica Business Media Group-e i glavna urednica Poslovnog savjetnika, gosp. Darko Buković, glavni urednik i direktor Privrednog vjesnika, gđa. Snježana Tomić iz Ureda predsjednika Hrvatske obrtničke komore te gosp. Vitomir Tafra, predsjednik Upravnog vijeća Obrazovne grupe Zrinski. Domaćin panelistima bio je gosp. Branko Pavlović, predstavnik časopisa Suvremena trgovina i portala Suvremena.hr, a sve prisutne je kratkim pozdravnim govorom pozdravio i dr.sc. Ivica Katavić, dekan Visoke škole Nikola Šubić Zrinski.

 

Gosp. Buković, glavni urednik i direktor Privrednog vjesnika, ukazao je na problem komunikacije između medija i poduzetnika: "Lako će mediji komunicirati poduzetništvo ako poduzetnici znaju što hoće komunicirati. Mediji žele dobru priču, ali danas sve manje i manje poduzetnika komunicira." Gđa. Tomić rekla je kako je sve manje interesa za strukovnim zanimanjima u školama, ali i podsjetila kako bi svijet izgledao bez obrtnika i poduzetnika, jer postoje zanimanja koja moraju opstati. “Tržište je željno edukativnog sadržaja, a poduzetnicima je potrebno prenijeti znanje, što mi i radimo već više od 12 godina.", poručuje gđa. Mihelčić, direktorica Business Media Group-e i glavna urednica Poslovnog savjetnika. Gosp. Cvitić kaže kako radi svoj posao zato što to voli raditi, a smatra da je edukativna uloga medija formirana na način da budu prozor u svijet. "Shvatite medije kao prijatelje, saveznike i partnere," zaključio je gosp. Cvitić.

 

“Društvo treba usvojiti uvjete za poduzetništvo, jer poduzetništvo je djelovanje, a to je zadatak svih nas: da kreativno doprinosimo i stvaramo promjene. U našoj obrazovnoj grupi proklamiramo odgoj i obrazovanje za poduzetništvo", naglasio je gosp. Tafra te istaknuo da se u Obrazovnoj grupi Zrinski već godinama zalažemo da poduzetništvo uđe u obrazovni sustav, ali već od vrtića i predškolskog obrazovanja.

 

Samo suradnjom i zajedničkim radom obrazovnih institucija, državnih institucija i medija možemo promijeniti stav javnosti i medija prema poduzetništvu. Uspjeh ovog panela i aktivno sudjelovanje svih prisutnih, daje nam motivaciju i mogućnosti da nastavimo s razvojem obrazovanja za poduzetništvo i širenjem pozitivne slike poduzetništva u javnosti.


  Zašto upisati Visoku Školu?

Zato što Visoka škola Zrinski svojim programima već od prve godine studija svoje polaznike priprema za osnivanje i vođenje vlastitog poduzeća.

  Kontakt ispitnog centra:
  PROMETRIC

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel: +385 1 400 40 92
E-pošta: nikolina.ziljak@zrinski.org

  Kontaktirajte nas:
  Visoka škola Nikola Šubić Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel: + 385 1 36 47 099
E-pošta: nikola@zrinski.org