Od garaže do ozbiljnog i stabilnog poduzeća – priča Ivana Topčića, vlasnika Tim - kabela


„Svoje sam poduzeće pokrenuo u garaži obiteljske kuće“, započeo je svoju priču Ivan Topčić, osnivač i vlasnik uspješnog poduzeća Tim – kabeli d. o. o., na predavanju koje je Visoka škola Nikola Šubić Zrinski organizirala za svoje studente.

Obiteljsko poduzeće izraslo je od skromnih zagrebačkih početaka 1992. godine do danas u konkurentno i stabilno poduzeće s 45 stalno zaposlenih, u izvoznika u 70 zemalja svijeta te s podružnicama u Zagrebu, Splitu, Osijeku te sestrinskim poduzećem u Beogradu.

 

Ratna su zbivanja gospodina Topčića „pogurala“ u poduzetničke vode, a sam naglašava kako je uz znanje, trud, volju i neumoran rad veliku ulogu odigrala i sreća ili kako on kaže „neka viša sila“.

U posao sam krenuo sa svojih 10.000 tadašnjih maraka. Deset sam posudio od prijatelja i još deset dignuo kredita. Počeli smo s tri kabela i dvije utičnice u isto vrijeme kada je i Google krenuo iz garaže. Oni su nam sada malo pobjegli, ali sustići ćemo ih“, rekao je kroz smijeh.

Zahvaljujući dobro odabranoj prirodi poslovanja te potrebi za repromaterijalom koji su kao distributeri električnih kabela i opreme nudili, posao se „vodio“ sam od sebe. Kontinuirano odgovorno poslovanje privlačilo je kupce i bez dodatne promidžbe.

 

Više puta je u svom nastupu naglasio važnost odabira i brige o zaposlenicima. Zanimljiva je činjenica da svaki novi član obitelji zaposlenika Tim-kabela po rođenju dobiva 10.000 kuna. Ta je podrška samo jedan od segmenata poticanja zaposlenika kojima gospodin Topčić vjeruje i u koje vjeruje.

Kroz smijeh je komentirao:Pola njih je duplo pametnije od mene. Moram ih slušati.

Studentima je dao i uvid koliko je izazova u vođenju obiteljskog posla u uvjetima kada se mora odijeliti poslovno od privatnog.  Topčić kaže da je to gotovo nemoguće jer se taj posao „živi“.

 

Dotaknuo se i poslovanja u vrijeme krize te svog iskustva suočavanja s poslovanjem u uvjetima kada su ga akumulirana novčana sredstva izvukla iz potencijalno opasne situacije pada cijene bakra.

Kupili smo zalihe bakra u vrijednosti 5 milijuna eura. Kupili smo ga po cijeni 5300 eura, a u četiri mjeseca se njegova cijena srozala na 1900 eura. Tada je bilo moderno ulagati u nekretnine. Nas je konzervativni način poslovanja spasio jer smo imali dovoljno sredstava u rezervi te smo pokrili manjkove u poslovanju.

 

Po završetku nastupa pozvao je studente da ga pitaju ako ih zanima i nešto više. Prvo je pitanje, vjerujemo jedno od češćih koje kao poželjan poslodavac čuje, bilo: „Imate li slobodnih radnih mjesta?“ Naravno, samo je pitanje već podignulo atmosferu u predavaonici. Gospodin Topčić objasnio je pojam selekcije zaposlenika pri zapošljavanju i opet naglasio kako ni svi selekcijski procesi nisu uvjet dobrog zaposlenika.

Studenti su ga, između ostaloga, pitali i je li mu bila otegotna okolnost ili prednost stečeno obrazovanje i bi li što promijenio.

Zadovoljan sam onime što sam danas, ali je područje osobnog razvoja nepresušno područje. Bitno je kakav si čovjek, koje su prave životne vrijednosti… bitno je napredovati! Kretati naprijed!, zaključio je Ivan Topčić.


  Zašto upisati Visoku Školu?

Zato što Visoka škola Zrinski svojim programima već od prve godine studija svoje polaznike priprema za osnivanje i vođenje vlastitog poduzeća.

  Kontakt ispitnog centra:
  PROMETRIC

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel: +385 1 400 40 92
E-pošta: nikolina.ziljak@zrinski.org

  Kontaktirajte nas:
  Visoka škola Nikola Šubić Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel: + 385 1 36 47 099
E-pošta: nikola@zrinski.org