Dječji tjedan poduzetništva u 2014. godini


Stručni tim Obrazovne grupe Zrinski (OGZ) u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta zaključio je „Dječji tjedan poduzetništva" za 2014. godinu. Projekt se provodi od 2008. godine u osnovnim školama i dječjim vrtićima diljem Republike Hrvatske.

 

U realizaciji projekta u 2014. godini, sudjelovalo je 93 djece predškolskog uzrasta i  51 odgajatelj te 209 učenika i 72 nastavnika u osnovnim školama. U svrhu provedbe projekta u dječjim vrtićima u Solinu, Kloštar Ivaniću i Koprivnici te osnovnim školama u Lepoglavi, Tovarniku i Sv. Filipu i Jakovu projektni timovi su prošli više od 2500 kilometra.

 

Suvremena strategija obrazovanja temelji se na načelu cjeloživotnog učenja, a poduzetništvo se može učiti i poučavati od najranije dobi te je stručni tim OGZ-a na temelju te ideje kreirao projekt senzibilizacije učenja za poduzetništvo za dječje vrtiće i za osnovne škole – Dječji tjedan poduzetništva.

 

Zahvaljujući aktivnim metodama poučavanja, djeca su sudjelovala u nabavi repromaterijala i opreme, proizvodnji, prodaji, raspodjeli prihoda, potrošnji i promotivnim aktivnostima. Pritom se spoznali karakteristike novca, stvaranje nove vrijednosti u procesima proizvodnje, uvidjeli važnost međusobne suradnje i suradnje s užom i širom lokalnom zajednicom. Kroz igru su im se približili osnovni gospodarstveni i poduzetnički pojmovi poput nabave, proizvodnje, prodaje, prihoda, potrošnje, ulaganja i dobiti na njima prihvatljiv i razumljiv način.

 

Aktivnosti u osnovnim školama

U aktivnostima u Osnovnoj školi  Ante Starčevića (Lepoglava), Osnovnoj školi  Sv. Filip i Jakov  (Sv. Filip i Jakov) te u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša sudjelovalo je 209 učenika i 72 nastavnika. Učenici su okupljeni u četiri edukativne radionice koje su vodili profesori i učiteljice Osnovne škole Prečko, Davorin Novosel  (profesor tehničke kulture i informatike), Perica Bartulović  (profesor vjeronauka) te učiteljice razredne nastave, Sandra Lovrenčić i Marijana Vrančić.

Pod vodstvom projektnog tima učenici su sudjelovali u radionicama proizvodnje suvenira, makrame narukvica, kreativnih pozivnica i višenamjenskih led lampica. Provedene su i edukativne radionice za nastavnike i vodstvo škola.

Na javnom predstavljanju rezultata rada učeničkih radionica, uz djecu, učitelje i roditelje, medije, predstavnike lokalne vlasti i gospodarstvenike prisustvovali su i pomoćnik Ministra poduzetništva i obrta gospodin Vjekoslav Rakamarić, predsjednik Uprave Obrazovne grupe Zrinski gospodin Vitomir Tafra i prodekan za kvalitetu Visoke škole Nikola Šubić Zrinski gospodin Zdravko Tkalec. Diplome o sudjelovanju na projektu Dječji tjedan poduzetništva u Sv. Filipu i Jakovu podijelio je gospodin Rakamarić, gospodin Tafra i gospodin Zoran Pelicarić, načelnik općine Sv. Filip i Jakov. Uz gospodina Tafru, diplome je u Lepoglavi podijelio zamjenik gradonačelnika Lepoglave gospodin Hrvoje Kovač.

 

Aktivnosti u dječjim vrtićima

U aktivnostima u Dječjem vrtiću Tratinčica (Koprivnica), u Dječjem vrtiću Cvrčak (Solin) te Dječjem vrtiću Proljeće (Kloštar Ivanić) je sudjelovalo 93 djece te 51 odgajatelj. Odgajateljice su, u suradnji s roditeljima i lokalnom zajednicom, s djecom  sudjelovale u nabavi repromaterijala, proizvodnji i prodaji svojih proizvoda.

Tako su, primjerice u Koprivnici, djeca posjetila polja kukuruza, lokalnu pekarnicu, prošla sve segmente obrade kukuruza (od branja do skidanja kukuruza sa klipa do pripreme brašna i izrade kokica). Kroz igru su im se približili osnovni gospodarstveni i poduzetnički pojmovi poput nabave, proizvodnje, prodaje i prihoda, na njima prihvatljiv i razumljiv način. Solinčani su pak sudjelovali u radionicama izrade trgovine (blagajna, police, novčići)  te u radionicama, u koje  su uključili i roditelji pri čemu su, zajedno s djecom izrađivali cvijeće od krep papira, dekupaž na lončićima za cvijeće te su od glinamola modelirali različite suvenire.  Dječica DV Proljeće iz Kloštar Ivanića su sa svojim odgajateljicama izrađivala lutkice i ukrase od bundeva i tikvica te reciklirane PVC ambalaže. Djeca su učila osnove oglašavanja te organizacije prodaje svojih proizvoda. Pritom su spoznali karakteristike novca, stvaranje nove vrijednosti u procesu proizvodnje, uvidjeli važnost međusobne suradnje i suradnje s kolegama, odgajateljima i lokalnom zajednicom. Svoje su suvenire, kokice i ostale prizvode prodavali u prostorima dječjih vrtića te na trgovima svojih gradova.

Na prodajnoj izložbi, uz djecu i odgajateljice, prisustvovali su i roditelji, predstavnici lokalne samouprave i medija te  predsjednik uprave Obrazovne grupe Zrinski gospodin Vitomir Tafra, prodekan za kvalitetu na Visokoj školi Nikola Šubić Zrinski gospodin Zdravko Tkalec, gospođa Jasna Peklić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Markuševec" i pedagoginja DV "Markuševec", gospođa Dinka Vujatović.

Po završetku prodajnih izložbi održane su edukativne radionice za odgajateljice i vodstva dječjih vrtića.

 

Zahvaljujemo medijima što su nas pratili i ove godine tijekom provedbe Dječjeg tjedna poduzetništva te najavljujemo realizaciju projekta i u školskoj godini 2014./2015.


  Zašto upisati Visoku Školu?

Zato što Visoka škola Zrinski svojim programima već od prve godine studija svoje polaznike priprema za osnivanje i vođenje vlastitog poduzeća.

  Kontakt ispitnog centra:
  PROMETRIC

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel: +385 1 400 40 92
E-pošta: nikolina.ziljak@zrinski.org

  Kontaktirajte nas:
  Visoka škola Nikola Šubić Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel: + 385 1 36 47 099
E-pošta: nikola@zrinski.org